Headlines
Δημοσιεύθηκε την : Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019
Αναρτήθηκε από ditikievritania

Κοντογεώργος:Να υπερψηφιστεί το άρθρο για απεμπλοκή του Προέδρου Δημοκρατίας από τις εκλογές

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

(ΑΘΗΝΑ 18-25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019)

Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κατά γενική ομολογία, το Σύνταγμα της Πατρίδας μας του 1975, είναι το πιo δημοκρατικό και το πιoανθεκτικό σε χρονική διάρκεια στην ιστορία της χώρας από την απελευθέρωση της 1821.

Πορεύεται στον χρόνο επιτυχώς, με τις μέχρι τώρα αναθεωρήσεις του, εξασφαλίζοντας την ποιοτικότερη και μακροβιότερη λειτουργία του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση, από την προηγούμενη Βουλή, υπήρξε κατά τη γνώμη μου μια ιδανική ευκαιρία για όλη την χώρα :

- Να επαναπροσδιορίσει τις Εθνικές της προτεραιότητες

- Να αναδείξει εναργέστερα τον αξιακό μας κώδικα και την Εθνική μας ταυτότητα

- Να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της Πατρίδας μας

- Να καταξιώσει την Ελλάδα σαν κυρίαρχη δύναμη στην Νοτιανατολική Ευρώπη και πρωταγωνιστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς και αυτή η ευκαιρία χάθηκε, εξαιτίας των ιδεολογικών αγκυλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την ατολμία της προτείνουσας Βουλής.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, να ανοίξουμε την συζήτηση σε όλα τα θέματα που πρότειναν τα κόμματα και να αφήσουμε την παρούσα αναθεωρητική Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, να αποφασίσει,
απορρίφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έβλεπε τα πράγματα από το ξεπερασμένο ιδεολογικό της πρίσμα αλλά και την επερχόμενη εκλογική συντριβή του.

Για παράδειγμα, η επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εμποδίστηκε με λυσσώδη τρόπο από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναθεώρηση που θα μπορούσε να αποτελέσει την μεγαλύτερη πηγή πλούτου μαζί με τον τουρισμό για την χώρα.

Τελικά η προτείνουσα Βουλή κατέληξε σε επτά βασικά σημεία συνταγματικών αλλαγών:

1ον. Αυστηροποιείται η Ασυλία του Βουλευτή, σύμφωνα με το άρθρο 62, ο οποίος προστατεύεται μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και καταργείται η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ.3, εξισώνοντας τον Υπουργό με τους κοινούς πολίτες ως προς την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων.

2ον. Αναθεωρείται το άρθρο 68 για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 Βουλευτών της Αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 Βουλευτών.

3ον. Κατοχυρώνεται συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

4ον. Εξισώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τους λοιπούς δικαστές στο άρθρο 96 παρ.5 του Συντάγματος.

5ον. Διευκολύνεται η εκλογή των Ανεξαρτήτων Αρχών, κατά το άρθρο 101Α, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα σαν αυτό του  Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

6ον. Διευκολύνεται η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού.

7ον. Διαχωρίζεται η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις Βουλευτικές εκλογές με την τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 32 του Συντάγματος. Με αυτό θα ασχοληθούμε Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι στο επόμενο μέρος της ομιλίας μου.

Η προτείνουσα Βουλή, προέκρινε κατά πλειοψηφία, την εκλογή του Ανώτατου Θεσμικού Άρχοντα, του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλαδή -, να γίνεται με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία, ώστε να μην διακόπτεται η δημοκρατική λαϊκή εντολή προς μία Κυβέρνηση σκοπίμως.

Είναι κατά τη γνώμη μου, μια ώριμη εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος, που στην ουσία απομακρύνει τα φαινόμενα εργαλειοποίησης της εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με πολιτική σταθερότητα, αλλά και πλήρεις τετραετείς βουλευτικές περιόδους που απαιτούνται συνήθως για την υλοποίηση ολοκληρωμένων κυβερνητικών προγραμμάτων.
Μια μικρή αναδρομή στην πρόσφατη πολιτική ιστορία καταδεικνύει κατά τον καλύτερο τρόπο την επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 32 τουΣυντάγματος.

Από το 1975 μέχρι σήμερα, υπήρξαν εννέα εκλογές Προέδρων της Δημοκρατίας.

Δύο από αυτές, χρησιμοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ το 2009, και τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ως εργαλείο διάλυσης της βουλής και πρόκλησης βουλευτικών εκλογών, στο μέσον κυβερνητικών περιόδων.

Δηλαδή με λίγα λόγια εξεβίασαν εκλογές, με γνώμονα το κoμματικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον της χώρας.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μπορεί οι εκλογές του 2009 και τον Ιανουάριο του 2015, να οδήγησαν στην επιδιωκόμενη στόχευση των εμπνευστών τους, τις συνέπειες όμως πλήρωσε και πληρώνει ο Ελληνικός Λαός και η χώρα ολόκληρη.

Την πρώτη φορά , ο νικητής των εκλογών του 2009, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, με πρόφαση την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δέσμιος των προεκλογικών του υποσχέσεων, 
(αλήθεια ποιός μπορεί να ξεχάσει το αμίμητο λεφτά υπάρχουν), υποχρεώθηκε σε εξάμηνη απραξία , η οποία έφερε το Δ.Ν.Τ και τα δύο πρώτα μνημόνια.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Αλέξης Τσίπραςδιψασμένος και πεινασμένος για εξουσία, αφού υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, προκάλεσε την πτώση της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, πάλι με πρόφαση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μέσον της θητείας της και έφερε στην χώρα το 3ο και επαχθέστερο μνημόνιο, εκχωρώντας την Εθνική Περιουσία στους δανειστές για 100 χρόνια και φορτώνοντας όλους τους Έλληνες με αβάσταχτους φόρους και τέλη.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Αυτή η πρόσφατη επώδυνη ιστορία μας, πρέπει να μας γίνει μάθημα.

Γι αυτό πρέπει να υπερψηφίσουμε ή δυνατόν ομόφωνα την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματός μας για την απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημοσιεύθηκε από τον / την ditikievritania στην Νοεμβρίου 21, 2019. κατηγορία , , . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την δημοσίευση μέσω τουRSS 2.0. Γράψτε την άποψή σας ή σχολιάτε το άρθρο παρακάτω.

Συντάχθηκε από ditikievritania στης Νοεμβρίου 21, 2019. Κατηγορία/ες , , . Ακολουθήστε τις απαντήσεις στα RSS 2.0. Γράψτε κάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχολίασε το άρθρο