Δημοσιεύθηκε την : Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018
Αναρτήθηκε από ditikievritania
Άγνωστο εαν διασώζεται η παλαια γεφυρα Ταταρνας,το δεύτερο μεγαλύτερο γεφυρι των Βαλκανίων
Δεν γνωρίζουμε εαν ακομη διασώζεται καθως εκτιμάται οτι το βάθος ειναι περιπου 80 μέτρα..
Εαν σώζεται ακομη πρόκειται για το 2ο μεγαλύτερο γεφυρι των Βαλκανίων μετα την γεφυρα της Πλακας στα Τζουμέρκα που εχει πέσει.
Πριν αρκετά χρονια σύμφωνα με πληροφοριες του ditikievritania.gr προσπάθησε καποιος δύτης αλλα αυτο κατέστη αδύνατο λόγω της θολότητας των νερών.Ας ελπίσουμε με τα υπερσύγχρονα μεσα που υπάρχουν να γινει καποια προσπαθεια..
Η ιστορια της γεφυρας
Η Γέφυρα Τατάρνας ήταν μια μονοκάμαρη γέφυρα στον Αχελώο με μεγάλο άνοιγμα, που το ένα της άκρο πατούσε στο Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και το άλλο στην Ευρυτανία.Η τεχνική της κατασκευής της ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Η ημερομηνία κατασκευής της γέφυρας είναι άγνωστη. Πιθανότατα κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από πρωτομάστορες της περιοχής. Την ονομασία «Τατάρνα» έλαβε από την κοντινή μονή Παναγία της Τατάρνας (ιδρυθείσα το 1556).
Δίπλα ακριβώς από τη γέφυρα ήταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου, γνωστή ως Μαρδάχα. Το καλοκαίρι ελάχιστο νερό έφτανε από τα ορεινά της Πίνδου. Ο κύριος όγκος του νερού πήγαζε από τη Μαρδάχα.
Δυστυχώς η γέφυρα σήμερα βρίσκεται μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος τη δεκαετία του 1960. Στη θέση της υπάρχει σύγχρονη γέφυρα, που σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου και που για την τεχνική της κατασκευής της κέρδισε τρία διεθνή βραβεία. Η κατασκευή της πρωτοποριακής αυτής γέφυρας ξεκίνησε το 1965 και ολοκληρώθηκε το 1970. Η γέφυρα διαθέτει τρεις καμάρες, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει πλάτος 196 μέτρων.
Στο ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας δοθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης εναντίων των Τούρκων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος κατ΄ έτος στις αρχές Ιουνίου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις (θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων) στο μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στη παρακείμενη θέση «Λαχανόκηπος».
Από τη νέα γέφυρα διέρχεται επαρχιακή οδός που συνδέει τον νομό Ευρυτανίας με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σχολίασε το άρθρο