Headlines
Δημοσιεύθηκε την : Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019
Αναρτήθηκε από ditikievritania

Επιστράτευση:Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που συμβεί

Επιστράτευση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που συμβεί




Τι είναι η επιστράτευση;

Επιστράτευση καλείται η επαναφορά σε στρατιωτική υπηρεσία των εφέδρων λόγω έκτακτης ανάγκης και μπορεί να είναι γενική ή μερική. Συγκεκριμένα, η γενική επιστράτευση αφορά την εμπόλεμη κατάσταση (κόκκινος συναγερμός), ενώ στη μερική επιστράτευση (κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού) δεν υπάρχει εν ενεργεία πόλεμος.

Αναλυτικότερα: 

  1. Σε περίπτωση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):
Επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο χρόνια, τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κ.ο.κ.) και οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κ.ο.κ.). Η επιστράτευση αφορά ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών) και συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας.
Με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (ΦΑΠ) που επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο, οι υπόχρεοι καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως αναγράφεται πάνω στα ΦΑΠ.
Ειδικότερα:
  • στις περιοχές πρώτης γραμμής, το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (Ενημερωτικά: η τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).
  • στις υπόλοιπες περιοχές, το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς και από τη μονάδα μετά τη λήξη είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.
Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας μετάβασης στο χρονικό περιθώριο που αναγράφεται στο ΦΑΠ (π.χ. λόγω απουσίας σε ταξίδι ή έλλειψης μεταφορικών μέσων) τότε μεταβαίνετε ΑΜΕΣΑ στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων –υπάρχουν αρκετά σε κάθε νομό-, το οποίο αναλαμβάνει εφεξής την υποχρέωση είτε να σας προωθήσει στη μονάδα σας είτε να σας εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης:
  • Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και έχουν πράσινα ειδικά φύλλα πορείας (ΕΦΠ).
  • Στη δεύτερη, οι μεταξύ 41 και 45 ετών που έχουν λευκά φύλλα πορείας, ενώ οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης. Σημειώνεται πως, μολονότι υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορείας και είναι μικρότερα των 41 ετών, επειδή δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα.
Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν όπου διαταχθούν και, λόγω της β’ φάσης, θα τους έρθει ειδοποίηση στο σπίτι. Είναι σημαντικό να έχετε ενημερώσει τη στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, ώστε την κρίσιμη στιγμή να μην απασχολείται ανθρώπινο δυναμικό για την αναζήτησή σας ενώ εσείς πιθανώς να έχετε ήδη μεταβεί στις μονάδες σας.
Τέλος, σημειώνεται πως υπάρχουν και  άλλα χρώματα ΕΦΠ για συγκεκριμένες ειδικότητες. Στην περίπτωση αυτή, γνωρίζουν ήδη πώς πρέπει να κινηθούν, διαφορετικά, σε περίπτωση που έχουν ξεχάσει, θα πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, καθώς έχουν λάβει απόρρητες οδηγίες κατά το συνηθέστερο.
Υπενθύμιση: Όλοι οι έφεδροι -όσοι έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους, δηλαδή-έχουν λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας, πάνω στο οποίο αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχουν ενημερωθεί από την μονάδα τους. Για πληροφορίες σχετικά με τους κωδικούς, εφόσον κάποιος δε θυμάται, μπορεί να μεταβεί στη στρατολογική υπηρεσία της περιοχής του.

  1. Σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης (κόκκινος συναγερμός – Πόλεμος):
 Στην κατάσταση πολέμου και όσον αφορά τις ηλικίες, ισχύει το καθεστώς που αναφέρθηκε παραπάνω. Υπογραμμίζεται πως, βάσει του κανονισμού, τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να υπάρχει όριο μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Πρακτικά, στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν όλοι όσοι κρίνονται οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

Τι έγγραφα απαιτούνται:

Κατά την επιστράτευση, ο έφεδρος καλείται να φέρει μαζί του:
  • Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας
  • Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (εφόσον υπάρχει)
  • Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.
  • Τη Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (εφόσον υπάρχει).
  • Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (εφόσον υπάρχει).
  • Τη μεταλλική Ταυτότητα
και κατά την κρίση του:
  • Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας)
  • πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.ο.κ.
Τέλος, οι έφεδροι καλούνται να έχουν μαζί τους τροφή για την κίνηση μέχρι τη Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών), καθώς η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα, όπως και ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη υγιεινής (εσώρουχα, πετσέτες κ.ο.κ.).

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημοσιεύθηκε από τον / την ditikievritania στην Δεκεμβρίου 07, 2019. κατηγορία , , , . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την δημοσίευση μέσω τουRSS 2.0. Γράψτε την άποψή σας ή σχολιάτε το άρθρο παρακάτω.

Συντάχθηκε από ditikievritania στης Δεκεμβρίου 07, 2019. Κατηγορία/ες , , , . Ακολουθήστε τις απαντήσεις στα RSS 2.0. Γράψτε κάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχολίασε το άρθρο