Headlines
Δημοσιεύθηκε την : Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019
Αναρτήθηκε από ditikievritania

Μάχη Μαστρογιάννη,Άγραφα 1948:Η Γ' Μοίρα Καταδρομών Τολμά και Νικά

Μάχη Μαστρογιάννη, Άγραφα 1948: Η Γ’ Μοίρα Καταδρομών Τολμά και Νικά

Τον Απρίλιο του 1948 ο ανταρτοπόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη στα ελληνικά βουνά. Στα Άγραφα οι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) επιτέθηκαν στο χωριό Καλλιφώνι και αφού εξουδετέρωσαν τη φρουρά κατέβηκαν ως τον κάμπο φτάνοντας στις πύλες της Καρδίτσας.
Η Γ’ Μοίρα Καταδρομών διατάχθηκε να σπεύσει στην περιοχή προς αντιμετώπιση της κατάστασης. Στη Μοίρα δόθηκε απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων για τον τρόπο και τον τόπο που θα έπληττε τον εχθρό. Αντί όμως η Μοίρα να ξεκινήσει επιχειρήσεις από την πεδιάδα της Καρδίτσας αποφάσισε να πλήξει τον εχθρό στη φωλιά του, στα απάτητα, όπως πίστευε, Άγραφα.
Έτσι σχεδίασε καταδρομική επιχείρηση στο χωριό Μαστρογιάννη (σημερινός Αμάραντος) Αγράφων όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθμευε επίλεκτος λόχος σαμποτέρ του ΔΣΕ. Στην περιοχή όμως κινούνταν και η ταξιαρχία του Αμάρμπεη (Θεόδωρος Καλλίνος) με τρία τάγματα ενώ κοντά βρισκόταν άλλα έξι τάγματα του Αρχηγείου Ρούμελης.
Κατά συνέπεια η Γ’ Μοίρα έπρεπε να κινηθεί προσεκτικά διαφορετικά κινδύνευε να βρεθεί ενώπιον πολύ ισχυρών εχθρικών δυνάμεων και να καταστραφεί. Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι πολλοί άνδρες ασθένησαν και παρουσίασαν υψηλό πυρετό. Παρόλα αυτά η επιχείρηση εξελίχθηκε κανονικά.
Νυκτερινή πορεία και ενέδρα
Η Μοίρα κινήθηκε τη νύκτα της 12ης προς 13η Απριλίου από το χωριό Καλλιφώνι προς το Μαστρογιάννη. Αντί του συνήθους δρομολογίου, για να μην εντοπιστεί, κινήθηκε από δύσβατα μονοπάτια ώστε να μην εντοπιστεί από φυλάκια και περιπόλους του ΔΣΕ. Κατάκοποι οι άνδρες της, μουσκεμένοι από τη ραγδαία βροχή που έπεφτε συνεχώς, έφτασαν τελικά την αυγή της 13ης Απριλίου στα πέριξ του Μαστρογιάννη υψώματα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημοσιεύθηκε από τον / την ditikievritania στην Σεπτεμβρίου 12, 2019. κατηγορία , , , , . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την δημοσίευση μέσω τουRSS 2.0. Γράψτε την άποψή σας ή σχολιάτε το άρθρο παρακάτω.

Συντάχθηκε από ditikievritania στης Σεπτεμβρίου 12, 2019. Κατηγορία/ες , , , , . Ακολουθήστε τις απαντήσεις στα RSS 2.0. Γράψτε κάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχολίασε το άρθρο