Δημοσιεύθηκε την : Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019
Αναρτήθηκε από ditikievritania
Ξαναχτίζεται η γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου
Ξαναχτίζεται η ιστορική Γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ανατινάχθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου.
Μια εκδήλωση-σταθμός με μηνύματα «εθνικής συμφιλίωσης» έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, για την αναστύλωση της Γέφυρας Κοράκου, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κοιλάδα του Αχελώου, με παρούσα σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση την κοινωνία των πολιτών και τους ευρωβουλευτές Γιώργο Γραμματικάκη και Στέλιο Κούλογλου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην εκδήλωση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, παρουσίασαν το μνημόνιο συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής γέφυρας, μεταφέροντας μηνύματα υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και της επιστροφής στην πολιτιστική κληρονομιά.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ανατινάχθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου. Ενα γεφύρι που δεσπόζει σε δύο περιφέρειες, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και έδινε ζωή και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.
Από το 2010, με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρχισαν να ενεργοποιούνται όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην ανακατασκευή της γέφυρας: Το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Ε.Μετσόβειο Πολυτεχνείο, που δίνουν την τεχνογνωσία τους, οι δύο περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, οι δήμαρχοι των κοντινών χωριών. Όλοι αυτοί, όπως τόνισαν σήμερα, βρήκαν έναν «συνοδοιπόρο» και «κήρυκα» του οράματός τους στις Βρυξέλλες τον συντοπίτη τους Αντώνη Κοσσυβάκη που πρόβαλε το θέμα της ανακατασκευής του γεφυριού αλλά και την ανάπτυξη της κοιλάδας του Αχελώου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ζητώντας την υποστήριξή τους.
«Σήμερα που η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη, εμείς χτίζουμε γέφυρες υπέρ της συμφιλίωσης», είπε ο κ. Σπίρτζης, επικαλούμενος την παρουσία στο ίδιο τραπέζι των δύο περιφερειαρχών της κεντροδεξιάς Αλέξανδρου Καχριμάνη και Κώστα Αγοραστού.
Το ίδιο μήνυμα συμφιλίωσης έστειλε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μάλιστα έκανε αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «χτίσαμε το μεγαλύτερο γεφύρι των Βαλκανίων».
Σε κλίμα ενότητας και ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι «εμείς οι νεοέλληνες έχουμε υποχρέωση να κλείσουμε τις πληγές του εμφυλίου», ενώ ο κ. Αγοραστός είπε στο ίδιο πνεύμα το δίστιχο «χωρισμένοι ζούμε δράματα, μονιασμένοι κάνουμε θαύματα» και επαίνεσε την πρωτοβουλία του κ. Σπίρτζη να συμπεριλάβει το κόστος της γέφυρας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Οταν κάνουμε τέτοιες κινήσεις να επουλωθούν τραύματα δεν μετράει το κόστος», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.
Μεστός όπως πάντα ο λόγος του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη ο οποίος ανέφερε ότι η σημερινή εξέλιξη είναι ένα από τα δύο ελπιδοφόρα μηνύματα των τελευταίων ημερών. Το άλλο είναι η ψήφιση της νομοθεσίας στο ΕΚ για τα πνευματικά δικαιώματα που αποτελεί, όπως είπε, απόδειξη ότι η Ευρώπη που για πολλά την κατηγορούμε, τιμά τους δημιουργούς της.
Με θερμά λόγια υποσχόμενος ότι θα συνεχίζει να στηρίζει ως το τέλος μίλησε και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας.
Δηλώσεις στήριξης έστειλαν με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρώην πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου.
«Ηταν ένα άπιαστο όνειρο που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά», είπε στην ομιλία του ο κ. Κοσσυβάκης τονίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν το 2010 από την Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας που έβαλε τα θεμέλια της προσπάθειας», σημείωσε ότι κάναμε συντονισμένες κινήσεις στην Ευρώπη για να προωθήσουμε το θέμα ως πολιτιστική κληρονομιά και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Σπίρτζη για τη συμβολή του, λέγοντας οτι «είναι ο νέος κτήτορας του γεφυριού».
Αναφερόμενος στη σημασία του έργου είπε ότι δεν είναι μόνο ιστορική και πολιτιστική αλλά σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης για όλη την περιοχή αξιοποιώντας τα μνημεία που χαρακτηρίζουν την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους καλεσμένους τοπικά προϊόντα που ετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών Λένω Μπότσαρη.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σχολίασε το άρθρο